Sundsby

Sundsby säteri sommar 2

Sundsby säteri…

….har anor från 1300-talet som boplats men har blivit mest känt för att fru Margareta Huitfeldt levde och verkade här under 1600-talet. Hon var en mäktig kvinna och har spelat en betydelsefull roll i Bohusläns historia. Många historier och sägner finns det om henne än idag och hon uppmärksammas lite extra varje år på Margaretadagen i juli med bla skådespelet ”Margaretaspelet”.

Nästan hela Bohuslän låg under hennes styre , när hon som änka också förlorade sin arvtagare och sista son Ivar. Då följde hon hans sista önskan och skapade en stiftelse med en fond som skulle bekosta unga Bohuslänska mäns utbildning till präster i Göteborg. Det Huitfeldtska gymnasiet och stiftelsen finns fortfarande kvar och Sundsby säteri som ägts av stiftelsen i över 300 år har under denna tid arrenderats ut till olika släkter och familjer ända till 2003 då Tjörns kommun köpte loss säteriet.  Huvudbyggnaden som finns här idag byggdes på 1700-talets slut och övriga byggnader tillkom på 1800-talet. Däremot har nygjorda utgrävningar i husgrunden och källardelen gjorts och man har funnit rester av  medeltida ytor och lager.

Andra byggnader som finns är magasinet, östra och västra flygeln, källarvinden, stenhuset, trädgårdsmästarbostaden med vinkast, det gamla fårhuset samt ”toaletthuset”. I anslutning till säteriet finns en 600 m lång ”karpdamm” som troligtvis anlades under 1500-talet. Tyvärr växer den igen så smått men det hindrar inte alla grodor att söka sig hit!

I parken skapades för ett par år sedan en köksträdgård med gamla nyttoväxter. Under sommaren kan man få njuta av trädgårdens primörer i Restaurangen. Trädgårdsmästare Joakim sköter om köksträdgården och en hel del annat i parken.

I Huvudbyggnaden drivs ”Sundsby Gårdscafé & Restaurang” av Marina och Andres som också har bageri och butik i västra flygeln. Där kan man njuta av god mat och fika inne i den vackra huvudbyggnaden.

 I det gamla fårhuset huserar föreningen ”Sundsby handelsbod”  med närproducerade matprodukter som ägg, sylt, honung, hembakt mm

I gamla ”Bakugnsrummet” i magasinet finns silversmeden Emelie Wiik under sommaren.

På Sundsby verkar också ”Sundsby vänförening” med olika arrangemang under året samt ”Frigångarna” som förmedlar god hälsa genom utevistelse och hundliv.

Spatsera runt i parken på en promenad och spana in en av sveriges äldsta ekar(!), vinkastet från 1800-talets slut och den vackra köksträdgården . Vill man gå längre finns olika leder att promenera på. Sundsby är vackert alla årstider mellan frostig vinter – vårens blåsippor och högsommarens humlesurr och bör upplevas för dess vackra atmosfär så ta en utflykt och ta del av historien och oss alla som finns med i den nu!

”VARMT VÄLKOMMEN KÄRA DU  TILL SUNDSBY SÄTERI OCH OSS SOM FINNS HÄR NU”